Lys kan kun skinne i mørke

Jeg tager turen 3-4 gange om ugen det meste af året – forår, sommer, efterår og vinter. Frem og tilbage. Frem og tilbage.

Det har jeg nu gjort i næsten tre år. Før da var der andre ture frem og tilbage, frem og tilbage. Nogle gange i blot nogle få måneder, andre gange over flere år.

Ligesom de fleste andre mennesker. Lange ture, korte ture, den samme tur – sommetider med små afstikkere og svinkeærinder.

Det er første halvdel af november. Linje 18 når Toftegårds Plads. Det er lyst nok til ikke længere at være mørkt. De store statelige træer, der for kort tid siden mistede de sidste blade, lyser mat.

Jeg forsøger at lade som om, jeg ikke ser dem – lysene. Men som dagene går bliver der flere og flere. Flere og flere matte lys – på gader, på husfacader, i haver.

Vi erstatter en slags lys med en anden slags lys

Vi vil for alt i verden undgå mørket.

Fordi mørket gør os trætte, dovne og ugidelige. Mørket tvinger os til at forholde os til det, vi kun kan se på kort afstand. Vi mister udsynet og overblikket. Og sådan må det være. Det er nemlig tid til at kikke indad. Til at lade os omfavne af mørket og lade hvilen falde på.

Med en slags lys forsøger vi at gå imod naturen og menneskets naturlige behov.

Vi har brug for kontrasterne for at kunne forstå og mærke livet:

Uden sorg, ingen glæde
Uden sult, ingen mæthed
Uden frygt, ingen tillid
Uden ligegyldighed, ingen kærlighed
Uden døden, intet liv
Uden mørke, intet lys

Uden kontraster bliver alting leverpostej

Og vi går glip af magien. Den magi, der opstår, når tusinde lys den første søndag i advent fortrænger mørket og inviterer til fest.

Nogle lys bliver først slukket i marts. Som ugerne går bliver de mere og mere matte, selv om den energi, de forbruger, er den samme.

For ved du hvad? Lys kan kun skinne i mørke. Så lad os derfor gemme lysene til den allermørkeste tid. Lad os få magien tilbage. Lad os få lov til at være trætte, dovne og ugidelige, så der bliver tid til at reflektere og blive klogere på livet, hinanden og os selv.

Du har sikkert hørt det før: Lyt til din indre stemme. Lyt til din intuition. Lyt til din krop. Mærk efter. Vær autentisk. Følg dit kald … og oplever du også lige nu endnu et forventningspres?

Del dette indlæg

Få inspiration til...

hvordan du ved hjælp af refleksion, nærvær og balance skaber energi og overskud til at skifte spor, gå i en ny retning og arbejde dedikeret med det, du finder meningsfuldt. 

Tilmed dig mit nyhedsbrev og få min guide “STOP OP – og kom videre”