Forventninger

Andres forventninger! Dine drømme?

Hvis du er optaget af at leve op til andres forventninger, svarer det til, at du forsøger at indfri samtlige ønsker på et barns ønskeliste, hvoraf de fleste af ønskerne i øvrigt er skrevet med usynligt blæk!

Du har altså ikke kun fokus på de forventninger, der siges højt. Du er samtidig i gang med den helt store gættekonkurrence i forhold til, hvad andre har behov for og måtte have af forventninger til dig.

Det er selvfølgelig at sætte tingene på spidsen, men det kan nogle gange være nødvendigt for at illustrere det umulige i en situation.

Forventningspresset kan også komme til udtryk i form af de forventninger og krav, du stiller til dig selv. Og er du den seje, udholdende type, kan der gå en del år, inden du rammer muren.

Dine forventninger til dig selv

Selv har jeg høje krav til effektivitet og kvalitet. Konstant sætter jeg mig nye mål og sætter en ære i at følge med udviklingen.

Hvilket jo i høj grad bliver anerkendt af det samfund, vi lever i.

Ingen tvivl om, at det er sådan jeg er, men var det ikke blevet værdsat i så høj grad, havde jeg nok på et tidligere tidspunkt fundet det tempo, der er sundest for mig.

Lignende eksempler fra din hverdag kunne være, at

  • du samler hele familien hvert år til påskefrokost, selv om du er træt af at bruge hele påsken på først at lave mad og derefter rydde op. En aflysning vil udløse et oprør!
  • du tøver med at skifte karriere eller gå i gang med en ny uddannelse af frygt for at skille dig ud.
  • du bliver i et ægteskab, hvor du ikke trives. Skilsmisse! Hvad vil andre ikke tænke!
  • du har brug for en portion alenetid hver dag, men føler ikke, at du kan tillade dig det af hensyn til familien.

Hvordan har du det egentlig?

Måske ved du godt, at du er mere afhængig af andres forventninger og reaktioner end godt er, men du ved ikke, hvad du skal gøre ved det.

Måske vil du benægte, at du lader dig påvirke af, hvad andre måtte tro, mene og tænke.

Eller når du har sagt A, må du også sige B. Aftaler, du har indgået, og forpligtelser, du har sagt ja til, kan du ikke løbe fra. Sådan er livet.

Du må gå på kompromis med dig selv.

Og så må ønsker være ønsker, drømme være drømme og længsler være længsler. Du ignorerer din indre stemme.

Det virker i en periode.

Men hvis utilfredsheden komme snigende. Hvis du føler dig overmandet af træthed og modløshed. Hvis du føler dig handlingslammet, ugidelig og bare gerne vil have lov til at være i fred.

Eller du arbejder alt for meget, er storforbruger af tv og sociale medier, spiser for meget og for usundt eller bevæger dig for lidt.

Og du ikke længere kan finde glæden ved at være der for andre eller bare være sammen med andre.

Så er det måske tid at finde ud af, om du går for meget på kompromis med dig selv. Om du er for optaget af, hvad andre har behov for og måtte have af forventninger til dig.

Del dette indlæg

Få inspiration til...

hvordan du ved hjælp af refleksion, nærvær og balance skaber energi og overskud til at skifte spor, gå i en ny retning og arbejde dedikeret med det, du finder meningsfuldt. 

Tilmed dig mit nyhedsbrev og få min guide “STOP OP – og kom videre”