Hvad har du lyst til? – en ensom rejse

At følge mit hjerte og gøre det, jeg har lyst til og brænder for, er en af mine grundlæggende livsfilosofier. For mig giver ordsproget – det er lysten, der driver værket – fuldstændig mening.

Men hvad gør du, hvis du ikke ved, hvad du har lyst til?

Måske er du først for nylig nået til den erkendelse, at der er for meget i dit liv, du ikke har lyst til eller er utilfreds med. Det har der formentlig været i længere tid. Du har bare ikke været opmærksom på det før nu.

Det kan der være mange grunde til. Pligtfølelse. Ansvarsfølelse. Vane. Opgaver, relationer eller aktiviteter, som du en gang brændte for, er ikke længere givende eller spændende, men svære at give slip på.

Tager du ansvaret fra andre?

Du er sandsynligvis der i livet, hvor du ikke længere gider renovere på din villa, volvoen er gået på pension, og vovse2 har afløst vovse1. Eventuelle børn er føjet fra reden eller på vej til det, og CV’et fylder mere end én side.

Du har derfor hverken haft brug for eller været nødt til at overveje, om der var andet i livet, du kunne have lyst til at give dig i kast med.

Der har heller ikke været tid eller plads til det.

JAMEN …

jeg kan jo ikke altid gøre, som jeg har lyst?

Enig – der skal laves mad, købes ind og vaskes tøj. Eller forhandles om, hvem der skal gøre det.

For det første vil du gøre dig selv en tjeneste ved at ændre din holdning til den type opgaver. For det andet – hvis alt, hvad du gør, føles som en sur pligt, bliver pligterne ekstra sure. Men er du grundlæggende tilfreds med dit liv, er det ikke pligterne, der ødelægger din dag. Og i øvrigt heller ikke vejret.

En dårlig undskyldning er, hvad det er – bare så du lige er på det rene med min mening om det.

Find og afslut det, du ikke har lyst til

Så når lysten ikke driver værket, må det i stedet være ulysten. Den øvelse er ikke lige så sjov, men nødvendig.

SÅ – hvad skal du lave i dag, som du ikke har lyst til? Er det nødvendigt? Måske i dag, men vel ikke nødvendigvis i morgen?

Start i det små med det, der ikke koster, kræver de store beslutninger eller vender op og ned på din hverdag. Luk det ned ved først givne lejlighed.

Det frigør tid til refleksion og mulighed for at eksperimentere og søge ny inspiration. Og til i højere grad at lytte til din intuition og handle mere impulsivt.

Lyt til din indre stemme

Hvilket igen giver plads til nye opgaver og aktiviteter, som du kan afprøve for til sidst at beholde eller skille dig af med igen.

Jo mere glæde og tilfredshed, du får ind i din hverdag, jo mere overskud og mod får du til at tage fat på det, der virkelig betyder noget for dig.

Og hvem ved? Måske vil en ny fritidsaktivitet eller en isoleret opgave på jobbet lede dig på sporet af, hvordan din fremtid skal forme sig – både privat og arbejdsmæssigt.

Ensom rejse

Det lyder let, men er det langt fra altid. Og den største modstand kommer som oftest fra dig selv.

Selv om du har en masse erfaring og livserfaring at trække på, kan der samtidig være oplevelser, der skræmmer og blokerer.

Det er min erfaring og også det, jeg hører fra andre, at ved skift midt i livet har du en oplevelse af at være meget overladt til dig selv og din egen indre proces.

Det kan give en følelse af at være alene, ensom eller anderledes. Det er svært at finde nogen at sparre med, og du kan have en følelse af at skille dig ud fra normen. Hvilket du måske også gør, men det er ikke sikkert, andre kan se det.

Du kan også blive konfronteret med dine egne fordomme. Det kan jeg da ikke (være bekendt overfor …). Jeg burde jo være tilfreds med mit liv (med alt det, jeg har opnået). Jeg har jo mit på det tørre (så hvorfor dog ændre på det).

Processen kræver derfor meget af dig, og du kan blive nødt til at sige fra og stå ved dig selv på helt andre måder, end du er vant til. Og blive tvunget til at rumme en ny udgave af dig selv – herunder dine mørke sider, men så sandelig også dine lyse sider.

Er du parat til at gå vejen, vil du komme styrket ud på den anden side med fornyet mod til at tage nye udfordringer op.

Du kan hente yderligere inspiration i min guide “STOP OP – og kom videre”

Del dette indlæg

Få inspiration til...

hvordan du ved hjælp af refleksion, nærvær og balance skaber energi og overskud til at skifte spor, gå i en ny retning og arbejde dedikeret med det, du finder meningsfuldt. 

Tilmed dig mit nyhedsbrev og få min guide “STOP OP – og kom videre”