Værdier

Når du kun har ét valg

Dine værdier er afgørende

Livet er fuldt af små og store valg.

Små valg kan træffes hurtigt, store valg kræver længere tids overvejelser.

Som regel – for der findes som bekendt ingen regel uden undtagelser.

For livet er også fuldt af overraskelser og begivenheder, du ikke kan forudse eller kontrollere. Og som kan betyde, at du må træffe betydningsfulde valg hurtigere, end du har lyst til.

Hvor du kun har ét valg. Og hvor dine værdier er afgørende for, at du træffer et valg, du ikke fortryder bagefter.

 

Hvad ville du vælge?

Eksempel 1: Du er selvstændig, og der kommer en ny og spændende opgave ind fra højre. Kunden, som ikke er hvilken som helst kunde, er blevet svigtet af sin sædvanlige leverandør og har brug for din hjælp her og nu. Både kunden og opgaven kan være afgørende for din fremtidige karriere. Men hvis du skal kunne levere her og nu, vil du være nødt til at udsætte opgaver for nogle af dine faste kunder.

Det kunne være et valg mellem RISIKOVILLIGHED og FLOW
Eller et valg mellem SUCCES og TROVÆRDIGHED

Eksempel 2: Du får tilbudt at komme med på en rejse, du altid har drømt om, men aldrig har haft råd til. Særlige omstændigheder gør, at du kan komme med til en særdeles fordelagtig pris. Problemet er bare, at rejsen falder på et tidspunkt, hvor din bedste veninde skal giftes, og du har lovet at være toastmaster ved hendes bryllup.

Det kunne være et valg mellem OPLEVELSE og VENSKAB
Eller et valg mellem FRIHED og NÆRVÆR

Eksempel 3: Du skal på kursus. Det er et kursus, som kun udbydes én gang om året, og det har ikke været helt let at overbevise din chef om, at kurset vil give dig en viden, der vil blive til stor gavn for virksomheden. Få dage inden kursusstart bliver din søster alvorligt syg. Du er i syv sind. Du vil gerne være der for din søster, men det betyder, at du er nødt til at melde afbud til kurset.

Det kunne være et valg mellem PERSONLIG UDVIKLING og FAMILIE
Eller et valg mellem KOMPETENCE og KÆRLIGHED

 

Kender du dine grundlæggende værdier?

Der findes ikke et rigtigt eller et forkert valg.

Her vil du måske straks erklære dig uenig. I så fald er du sandsynligvis meget bevidst om, hvad der betyder mest for dig. Fordi du kender dine grundlæggende værdier – dine kerneværdier.

Du ville ikke være i tvivl om, hvad du skulle vælge, og du ville ikke fortryde dit valg bagefter.

Men hvis du ikke er klar på dine kerneværdier, kan du risikere at træffe et valg, der er styret af hensynet til andre, eller af en umiddelbar gevinst.

Derfor hjalp jeg dig også lidt på vej i eksemplerne overfor. Ved at sætte ord på, hvad der kan være motivationen for enten det ene eller det andet valg. Bedst er det, hvis du kan få fat i den følelse, du gerne vil stå tilbage med, når valget er truffet.

Måske vakte ovennævnte situationer nogle helt andre følelser i dig. Alletiders. For så er du allerede i gang med en vigtig refleksionsproces.

Få dine værdier set efter i sømmene

Dine kerneværdier ændrer karakter over tid formet af dine erfaringer, oplevelser, ændringer i din livssituation, osv.

Hvis du ikke er opmærksom på det, kan du risikere at styre efter værdier, der var vigtige for 10, 20, 30 år siden.

Før var frihed måske vigtigt for dig, i dag er det nærvær. Men du har ikke lagt mærke til det, og dine valg er styret af behovet for frihed. Med det resultat, at du går rundt og føler dig trist og utilfreds, uden at vide hvorfor.

I så fald vil jeg anbefale dig et værdieftersyn.

Ved hjælp af life coaching – eventuelt kombineret med en horoskoptydning – kan jeg hjælpe dig med at finde frem til din værdier, så du får modet til at træffe de valg, der er rigtige for dig.

Jeg stod for nylig selv i den situation, at jeg inden for få timer skulle træffe et betydningsfuldt valg. Valget stod mellem karriere og nærvær. Begge værdier er vigtige for mig, men jeg blev i situationen taknemmelig for, at jeg præcist vidste, hvilken værdi der var den vigtigste, når jeg kun havde ét valg – jeg valgte NÆRVÆR.

Del dette indlæg

Få inspiration til...

hvordan du ved hjælp af refleksion, nærvær og balance skaber energi og overskud til at skifte spor, gå i en ny retning og arbejde dedikeret med det, du finder meningsfuldt. 

Tilmed dig mit nyhedsbrev og få min guide “STOP OP – og kom videre”