Skal – Skal ikke – Skal – Skal ikke

Slet ikke noget valg

Da jeg var barn, var det skik at plukke en blomst i græsplænen eller i grøftekanten, når vi skulle prøve noget nyt, fx klatre op i et højt træ, eller skrive et kærestebrev til den sødeste dreng i klassen.

Derefter gik øvelsen ud på at pille hvert enkelt kronblad af, idet vi skiftevis fremsagde:

Skal. Skal ikke. Skal. Skal ikke.

Blev det sidste kronblad et ”skal ikke”, blev planerne skrinlagt. Blev det sidste kronblad et ”skal”, så var det bare om at springe ud i det.

Så vidt jeg husker, var det ikke altid, det sidste kronblad leverede det svar, jeg allerhelst ville have. Og så kom jeg måske til at pille to kronblade af på én gang, eller slog det hen. Det var jo bare en leg. Fordi det, jeg gerne ville prøve, turde jeg jo ikke alligevel. Øv.

Nogle valg er ikke nemme

Ofte er en af de største udfordringer ved at skifte retning, at der er noget eller nogen, du er nødt til at vælge fra – enten permanent eller for en periode.

Nogen vil vove den påstand, at hvis du vil det nok, burde det ikke være noget problem, men helt så enkelt er det ikke altid.

Især ikke, hvis det, du skal vælge fra, stadig har mange positive elementer i sig.

Eksempelvis:

Du vil gerne skifte job. Indholdsmæssigt giver det dig ikke det samme som før, men du er glad for dine kolleger, dine samarbejdspartnere, dine arbejdstider og arbejdspladsens geografiske placering.

Eller du drømmer om at tage en ny uddannelse, men det betyder, at du er nødt til at gå ned i tid, omlægge din økonomi og/eller fravælge fritidsaktiviteter, som du sætter stor pris på, herunder også tid til dine nærmeste.

Og når du ikke tager valget, så føles det lidt som at snyde med kronbladene. Øv.

Jeg vil derfor anbefale dig denne lille øvelse:

Øvelse til refleksion

Trin 1 – Status quo

Forestil dig, at du IKKE ændrer på din nuværende situation.

Stil dig selv følgende spørgsmål (skriv gerne svarerne ned):

Hvad vil det betyde for dig negativt, hvis du ikke ændrer på din situation? Her og nu? Hvordan vil dit liv se ud om et år, om fem år? Hvad vil det betyde for dit selvværd og din livsglæde? Andet?

Hvad vil det betyde for dig positivt, hvis du ikke ændrer på din situation? Her og nu? Hvordan vil dit liv se ud om et år, om fem år? Hvad vil det betyde for dit selvværd og din livsglæde? Andet?

Trin 2 – Ny retning

Forestil dig nu, at du forfølger din drøm om nyt arbejde, ny uddannelse eller lignende, og stil dig selv de samme spørgsmål, altså:

Hvad vil det betyde for dig negativt, hvis du vælger at gå i en ny retning? Her og nu? Hvordan vil dit liv se ud om et år, om fem år? Hvad vil det betyde for dit selvværd og din livsglæde? Andet?

Hvad vil det betyde for dig positivt, hvis du vælger at gå i en ny retning? Her og nu? Hvordan vil dit liv se ud om et år, om fem år? Hvad vil det betyde for dit selvværd og din livsglæde? Andet?

Trin 3 – Valget

Måske traf du dit valg allerede halvt inde i øvelsen.

I så fald kan du med tydningen af dit horoskop få en unik mulighed for at prioritere dine aktiviteter for det kommende år og lægge en personlig handlingsplan

Og har du brug for et ekstra skub, kan du med personlig sparring oveni få mod og overskud til at realisere dine planer.

Har du endnu ikke truffet et valg, så sammenlign dine svar fra hhv. trin 1 og trin 2. Hvad betyder mest for dig? Hvilke svar vejer tungest? Svarene under trin 1 (status quo) eller svarene under trin 2 (ny retning)?

Luk eventuelt øjnene og mærk efter. Eller lad spørgsmålene ligge nogle dage. Sov på dem. Lad dem arbejde i din underbevidsthed. Måske får du flere svar.

Og husk, at det vigtigste er, at du får fred med dit valg – uanset om du vælger status quo, eller du vælger at skifte retning.

Det kan også meget vel være, at det ikke er nu, du skal tage en beslutning. Sæt i stedet valget på standby og fokuser på de ting, der er vigtigst for dig lige her og nu. Du kan altid vende tilbage til det senere.

Skal – Skal ikke – Skal – Skal ikke

Er du stadig meget i tvivl, og har du alt andet end fred med det, er det måske mig, der skal hjælpe dig.

Og det kan jo i sig selv være et svært valg, så derfor vil jeg foreslå, at vi sammen tager en snak for at finde ud af, om det er mig, der skal hjælpe dig.

Del dette indlæg

Få inspiration til...

hvordan du ved hjælp af refleksion, nærvær og balance skaber energi og overskud til at skifte spor, gå i en ny retning og arbejde dedikeret med det, du finder meningsfuldt. 

Tilmed dig mit nyhedsbrev og få min guide “STOP OP – og kom videre”