Økonomi

Sætter økonomi en stopper for dine drømme?

Det handler sjældent om, hvor mange penge du har. Du kan have mange penge, og alligevel ikke synes du har nok. Du kan have få penge og alligevel føle dig rig.

Selvom økonomi handler om noget så hardcore som penge og det, du kan købe for penge, så er måden du bruger dine penge på baseret på overbevisninger og værdier. Økologi kontra ikke-økologi. Traditionel bil, elbil eller slet ingen bil. Vandreture og overnatning i shelter kontra charterferie. Du kan på nogle områder foretrække luksus, på andre områder kan du leve på en sten.

Når du har brug for at tage din økonomi op til overvejelser i al almindelighed, står overfor et jobskifte, boligskifte eller et decideret sporskifte handler det ikke kun om, hvad du har råd til, men også om hvad der giver glæde og mening – eller hvad du tror, der giver glæde og mening.

Fordi økonomi er så komplekst og så individuelt og samtidig fundamentet for at have råd til helt basale behov som mad på bordet, tag over hovedet og tøj på kroppen, er der stor risiko for at fare vild i, hvad der er livsnødvendigt, og hvad der kan undværes – enten helt eller for en periode.

Økonomi - et følsomt emne

At skifte spor midt i livet kræver mod og er for mange en sårbar situation. Ikke bare din identitet og forholdet til dine nærmeste kan være under pres, men også dit indtægtsgrundlag, og det kan hurtigt komme til at handle om, hvorvidt du overhovedet har råd til at føre dine drømme og ønsker ud i livet.

I værste fald er konsekvensen, at at du ”nøjes” med det liv, du har, i stedet for at ændre det i en retning, der giver mere mening og større livsglæde.

Jo mere du brænder for at skifte spor, og jo mere motiveret du er for at ændre på din nuværende situation og gå i en ny retning, jo mere villig er du også til at give afkald på nogle af de goder og bekvemmeligheder, du har i dag.

Men lige så vel som der ikke er nogen grund til at lade frygten for din økonomi stoppe dig, lige så lidt er der grund til at kaste en god økonomi ud på dybt vand. Så uanset udgangspunkt er omtanke og rettidig omhu væsentligt, når det gælder din økonomi.

Når en kunde nævner økonomi som en forhindring for at komme videre, spørger jeg ind til de akutelle udfordringer og mulige løsninger. Og her oplever jeg gang på gang, at kunden mangler værktøjer, viden og idéer til at få problemet konkretiseret, hvilket naturligvis er en forudsætning for overhovedet at finde løsninger, prioritere og tage de valg, der kan give den nødvendige luft i økonomien.

Gå systematisk og praktisk til værks

Læg derfor følelserne på hylden for en stund og gå i stedet systematisk og praktisk til værks. Gennemgå enhver mulighed, ethvert hjørne af din økonomi og søg råd og vejledning, gerne hos nogen, der ikke har nogen følelser i klemme.

Selv fandt jeg ud af, at jeg kunne skære meget længere ind til benet, end jeg i min vildeste fantasi havde forestillet mig. Samtidig blev jeg tvunget til at tage stilling til, hvad der virkelig betød noget for mig.

På basis af egne og andres erfaringer får du her et (ikke udtømmende) katalog med idéer til, hvad du kan gøre for at få overblik over din økonomi og afbalancere udgifter og indtæger.

Indtægter

Fuld tid kontra deltid
Ryd op og sælg ud
Opsparing; midler, der kan frigives
Tilskudsmuligheder
Dagpenge, resurseydelse (ved sygdom eller ledighed)
Tjek op på regler og lovgivning

Bolig

Sælge/opsige til fordel for noget billigere
Udleje
Dele, få en roomie
Energirenovere

Hvad kan du undvære?

Bil (én i stedet for to, en billigere model eller slet ingen)
Abonnementer
Husdyr
Båd
Sommerhus
Motorcykel

Hvad kan du ændre eller skære ned på?

Café/restaurantbesøg
Rejser
Fornøjelser
Luksusvarer (alkohol, sodavand, tobak, kød)
Hobbyer/fritidsinteresser
Økonomisk støtte til voksne børn (hjælp dem i stedet med at lægge et budget og inviter dem oftere på middag)

Tal med!

Dit forsikringsselskab (er du dobbeltforsikret? kan noget gøres billigere?)
Din pensionsrådgiver
Din bank (renter, omlægning af lån)
Din fagforening, dit jobcenter
Uvildig rådgiver

Anden inspiration

Artikler, som omhandler privatøkonomi
TV-udsendelser som fx Luksusfælden og I hus til halsen
Venner/familie
Læg budget og følg op på budgettet mindst én gang om måneden
Brug en budget-app eller find og download et budgetskema
Genbrug: Tøj, møbler, udstyr …
Lån: Bil, værktøj, haveredskaber …

Læg en plan

Når du har været hele vejen rundt og har dannet dig et overblik over dine muligheder, kan du begynde at lægge en plan. Uanset om du kan føre dine drømme ud i livet allerede i dag, må tage et skridt af gangen, eller vente et par år, gør det en kæmpeforskel at vide, at du er på vej.

Samtidig vil du opdage, og når du giver slip på fx et job, nogle af dine ejendele og forbrugsvaner, opnår du ikke kun større økonomisk frihed, men også følelsesmæssig og personlig frihed. Du får mere overskud og energi og kan fokusere på det, du brænder for.

Før du får set dig om, savner du ikke længere det, du måtte give afkald på. Eller du har skabt et nyt økonomisk fundament med råd til nye drømme eller noget af det, du valgte fra for en periode.

Er du alt andet end klar til at lægge en plan, anbefaler jeg, at du læser eller genlæser mit blogindlæg ”Hvor stærkt er dit fundament” hvor du får inspiration til at arbejde med dine indre værdier.

Del dette indlæg

Få inspiration til...

hvordan du ved hjælp af refleksion, nærvær og balance skaber energi og overskud til at skifte spor, gå i en ny retning og arbejde dedikeret med det, du finder meningsfuldt. 

Tilmed dig mit nyhedsbrev og få min guide “STOP OP – og kom videre”